Strona Główna forum witryny slowianki.org
Forum dyskusyjne Stowarzyszenia Wychowanków i Przyjaciół ZPiT "Słowianki"

:: Home :: Aktualności :: SWiPS :: Foto-albumy :: Forum ::

Forum : FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
50 lat od pierwszego występu baletu
Autor Wiadomość
Danusia 
Moderator
danusia

Członek ZPiT: tak
Wysłany: Sob 04 Cze, 2016 17:50   50 lat od pierwszego występu baletu

Moi Drodzy, Koleżanki i Koledzy,

Jak już powiedziałam na ostatnim majowym spotkaniu Stowarzyszenia w Podkowie, w tym roku mija 50 lat od pierwszego występu baletu. Było to jesienią, w auli Collegium Novum UJ, z okazji ogłoszonego przez Rząd PRL 1000-lecia Państwa Polskiego.

Najkrócej jak można podsumuję, myślę, że wszystkich nas ściągnęła do Zespołu ciekawość tego słowiańskiego folkloru, większość z nas, jeśli nie wszyscy, nie należała do uprzywilejowanej grupy "Słowianek-slawistek", prawie nikt z nas nie był jeszcze za granicą, skąd zatem mogliśmy przypuszczać co nas czeka? Ale przecież, zauroczyło, nieprawdaż?

Część z nas, wciąż zapewne pielęgnuje wspomnienia tego szczęsnego czasu, miesięcy, a czasem wielu lat. Czy tego jubileuszu nie warto uczcić? Chociaż nogi i kolana nie te, brzuszki czasem wydatne, ale dusze bez zmarszczek! Stanowczo uważam, że nie wolno nam Jubileuszu zaniedbać! Zresztą, tak wielu z nas już odeszło!

Zwróćcie uwagę, że od 1959 do 1966 roku, przez osiem lat, Zespół za granicą był tylko dwukrotnie; w Jugosławii i Francji, a w następnych ośmiu, od 1967 – 1974 roku, przecież wcale nie tak łatwych latach, już z baletem dziewiętnaście razy i z jakimi sukcesami patrzcie na załącznik! Czyż nie jest to symptom, że nasze trud, nie tylko nasz, naszych choreografów, akompaniatorów, itd... miał także wpływ na ten nowy rytm, (pokażę Wam, jak wyglądał Zespół w 1966 roku), który stworzył podwaliny i boom Zespołu Piesni i Tańca UJ, a także dzisiejsze sukcesy Słowianek i to, że my tak tęsknimy by znowu przypomnieć sobie ten czas. dzięki wspaniałym występom naszych Prasłowianek?

Mam pewną koncepcję, ale myślę, że każdy z nas też sobie coś przypomni, zabawnego lub dramatycznego, albo coś, bardzo znaczącego w jego życiu lub jego przyjaciół, a co wymyśli i chciałby się tym podzielić przedyskutujemy, jak to zrobić, by to utrwalić.

Proponuję zatem spotkanie dyskusyjne, czas nagli bo do jesieni niedaleko, zatem musimy się spotkać przed wakacjami!.

A możemy sobie wybrać i np. uczcić:

· wieczór prasłowiańskiego święta czyli Nocy Świętojańskiej (czwartek, 23.06.2016),

· wieczór niedzielny ( w im. Jana Pawła, 26.06.2016),

· albo wieczór poniedziałkowy (w im. Cyryla, 27.06.2016),

każdy termin słowiański, więc chyba brzmi nieźle!

Myślę, że członkowie baletu z pierwszych 10 lat, mają oczywisty obowiązek się zgłosić, ale późniejsze roczniki są mile widziane (mam nadzieję, że Danusia i Wiesiek bo tańczył, mi w tym pomogą, ja nie mam nazwisk i adresów). Proszę więc rozpuście vici, a wspierać nas będą Ci z estrad w Niebiańskich Dolinach.

Proszę, o odpowiedź, najlepiej do 10 dni, bym mogła zarezerwować miejsce spotkania (chyba Podkowę, albo coś bliziutko?), bo w Krakowie turystów i imprez coraz więcej!

Tymczasem

Serdeczności i buziaki :-*

Agnieszka (dla przyjaciół)

PS,

Przepraszam wycięłam załącznik z gazety belgijskiej bo miał 24Mega

Antonina Cebulska-Wasilewska

janeczek 
Moderator

Członek ZPiT: tak
Wysłany: Wto 07 Cze, 2016 09:37   

ja bym się tak nie rozdrabniał - liczy się ZESPÓŁ. Trudno dzielić historię na chór, balet, orkiestrę ---------idąc tym tropem zaczniemy obchodzić rocznice solówek :) )

Odpowiedz do tematu