|
forum witryny slowianki.org
Forum dyskusyjne Stowarzyszenia Wychowanków i Przyjaciół ZPiT "Słowianki"
|
śp. Staszek Broś |
Autor |
Wiadomość |
Danusia
Moderator danusia

Członek ZPiT: tak
|
Wysłany: Sob 03 Cze, 2017 09:03 śp. Staszek Broś
|
|
|
Koleżanki i Koledzy
przed paroma dniami otrzymaliśmy smutną wiadomość, że odszedł śp. Staszek Broś, który był akordeonistą w Słowiankach w pierwszych latach istnienia Zespołu.
Widywaliśmy Go rzadko, gdyż od lat mieszkał z rodziną na Węgrzech i tam w styczniu 2017 r. zmarł. Będziemy o Nim pamiętać. |
|
|
|
 |
janeczek
Moderator

|
Wysłany: Sob 03 Cze, 2017 12:58
|
|
|
Bardzo przykra wiadomość. To był wspaniały i akompaniator i instrumentalista. Przyjaciel ! Żal serce ściska [*]
[ A swoją drogą jak dobrze pamiętam, klawisze miał zawsze pod prawą ręką - to do wstawiającego zdjęcia ] |
|
|
|
 |
Danusia
Moderator danusia

|
Wysłany: Pon 05 Cze, 2017 11:36
|
|
|
Stasiu, to był „no brylant, no istny cud”! Żadnych Akademii nie kończył a grał na cyi fenomenalnie. Pamiętam, jak jechaliśmy ze „Słowiankami” do Skopje a Staś grał w pociągu ; zbiegli się Jugosłowianie i nie mogli uwierzyć, że Polak tak potrafi wyczarować najsubtelniejsze niuanse muzyki bałkańskiej.
Staś kochał muzykę, kochał ludzi i biesiady bez końca. Zawsze uśmiechnięty i życzliwy dla wszystkich. Po odejściu ze „Słowianek” ożenił się z panną Kościuszko /z tych Kościuszków!/ wyjechał na Węgry do miejscowości Tata /słynne było z fabryki dywanów/ i od tej pory nigdy Go nie widziałam. Zostanie jednak w mojej i naszej pamięci na zawsze. Na koniec zacytuję , bo wiem, że Staś tak by chciał - fragment bułgarskiej pieśni , którą „Prasłowianki” śpiewają : Ako umra il zagina ne moj da me żalite, napijte e rujno vino s kyrsze tegi czaszite….
Wika Bisztyga |
|
|
|
 |
|
phpBB by
przemo
| |
|